spondylodiscitis - verwekker onbekend*

Advices

≥ 18 years
Priority Medication Remarks
Priority:
1st choice
Medication:

flucloxacilline iv loading dose 2g, 12g continuous per 24 hours

+

gentamicine iv 7mg/kg one-off

Remarks:

Overweeg het toevoegen van gentamicine alleen bij patiënt met septische shock of als patient een uitgebreide urologische voorgeschiedenis heeft.. Éénmalig 7 mg/kg doseren, indien voortzetten behandeling nodig, dit alleen doen op basis van spiegelbepaling voor tweede gift.

≥ 18 years

Indications: Penicillineallergie

Priority Medication Remarks
Medication:

cefazoline iv loading dose 2g, 6g continuous per 24 hours

+

gentamicine iv 7mg/kg one-off

Remarks:

Overweeg het toevoegen van gentamicine alleen bij patiënt met septische shock of als patiënt een uitgebreide urologische voorgeschiedenis heeft.. Éénmalig 7 mg/kg doseren, indien voortzetten behandeling nodig, dit alleen doen op basis van spiegelbepaling voor tweede gift.

Comments

Behandelduur minimaal 2 weken intraveneus op geleide van klinisch beloop, infectieparameters en uitgebreidheid van de afwijkingen, wel of niet betrokkenheid van de epidurale ruimte (dan behandeling altijd in overleg met arts-microbioloog/internist-infectioloog ).

In totaal minimaal 6 weken behandelen, soms bij uitgebreide abcessen en uitbreiding in omgevingsstructuren tot 12 weken. Op geleide van klinisch beeld en infectieparameters stoppen.

Empirische antimicrobiële therapie is slechts verantwoord ná afname van bloedkweken, pus, punctaat of biopt: het is essentieel om de verwekker c.q. het antibiogram van de verwekker te kennen.

Aanpassen op geleide kweek. 

Na 2-3 weken switch naar oraal indien mogelijk.

Altijd in overleg met arts-microbioloog/internist-infectioloog.

Indien er osteosynthesemateriaal in de rug aanwezig is zie voor behandeling: https://rijnstate.adult.swabid.nl/nl/node/498631

Sources

Antimicrobial resources

The following antimicrobial agents have been used in these recommendations:

External antimicrobial resources
Menu position
Metadata

Swab vid: G-172948.13
Updated: 05/18/2021 - 10:31
Status: Published