spondylodiscitis - verwekker onbekend*

Adviezen

≥ 18 jaar
Prioriteit Medicatie Opmerking
Prioriteit:
1e keus
Medicatie:

flucloxacilline iv oplaaddosis 2g, 12g continue per 24 uur

+

gentamicine iv 7mg/kg eenmalig

Opmerking:

Overweeg het toevoegen van gentamicine alleen bij patiënt met septische shock of als patient een uitgebreide urologische voorgeschiedenis heeft.. Éénmalig 7 mg/kg doseren, indien voortzetten behandeling nodig, dit alleen doen op basis van spiegelbepaling voor tweede gift.

≥ 18 jaar

Indicaties: Penicillineallergie

Prioriteit Medicatie Opmerking
Medicatie:

cefazoline iv oplaaddosis 2g, 6g continue per 24 uur

+

gentamicine iv 7mg/kg eenmalig

Opmerking:

Overweeg het toevoegen van gentamicine alleen bij patiënt met septische shock of als patiënt een uitgebreide urologische voorgeschiedenis heeft.. Éénmalig 7 mg/kg doseren, indien voortzetten behandeling nodig, dit alleen doen op basis van spiegelbepaling voor tweede gift.

Opmerkingen

Behandelduur minimaal 2 weken intraveneus op geleide van klinisch beloop, infectieparameters en uitgebreidheid van de afwijkingen, wel of niet betrokkenheid van de epidurale ruimte (dan de gehele behandelduur intraveneus).

In totaal minimaal 6 weken behandelen, soms bij uitgebreide abcessen en uitbreiding in omgevingsstructuren tot 12 weken. Op geleide van klinisch beeld en infectieparameters stoppen.

Empirische antimicrobiële therapie is slechts verantwoord ná afname van bloedkweken, pus, punctaat of biopt: het is essentieel om de verwekker c.q. het antibiogram van de verwekker te kennen.

Aanpassen op geleide kweek. 

Na 2-3 weken switch naar oraal indien mogelijk.

Altijd in overleg met arts-microbioloog/internist-infectioloog.

Indien er osteosynthesemateriaal in de rug aanwezig is zie voor behandeling: https://rijnstate.adult.swabid.nl/nl/node/498631

Bronnen

Antimicrobiële middelen

De volgende antimicrobiele middelen zijn verwerkt in deze adviezen:

Externe referenties
Categorie
Metadata

Swab vid: G-172948.12
Bijgewerkt: 09/30/2020 - 21:13
Status: Published