Neutropenie

Opmerkingen

TE VERWACHTEN NEUTROPENIE:

a) ciprofloxacine 2 dd 500 mg p.o

b) co-trimoxazol 2 dd 960 mg plus colistine 4 dd 150 mg

Alleen op indicatie:

amfotericine B 4 dd 5 ml suspensie p.o.

Onder neutropenie wordt verstaan een granulocyten aantal van < 0,5 x 109/l. Patiënten met een dergelijk laag aantal granulocyten lopen een aanzienlijk risico op m.n. endogene opportunistische infecties veroorzaakt door aerobe Gram-negatieve staven.

Antimicrobiële profylaxe bij (te verwachten) neutropenie is daarom primair gericht op de eliminatie van aerobe Gram-negatieve staven uit de tractus digestivus. Hierbij bestaat het streven om de kolonisatie resistentie, die voor een belangrijk deel wordt teweeg gebracht door de anaerobe darmflora, zoveel mogelijk intact te laten.

Om de effectiviteit van de antimicrobiële profylaxe te controleren c.q. overgroei van m.n. aerobe Gram-positieve kokken (enterokokken, stafylokokken en streptokokken) op te sporen, worden regelmatig inventarisatie kweken van mondspoelsel, neus, urine en eventueel sputum ingezet (op aanvraagformulier vermelden: “inventarisatie SDD”).

Keuzemiddel b is van toepassing bij resistentie tegen quinolonen c.q. bij resistentie van de gekweekte micro-organismen ten opzichte van keuzemiddel a.

Antimicrobiële profylaxe is slechts één onderdeel van de infectiepreventie bij neutropenie. Verpleegkundige aspecten, voedingsvoorschriften en patiënten informatie worden hier niet behandeld.

Bronnen

  1. Commissie Antibioticabeleid Rijnstate/Slingeland

Categorie:
Metadata

Swab vid: G-144899.1
Bijgewerkt: 12/12/2013 - 14:52
Status: Published